APsystems DS3 micro-omvormer installatie handleiding

APsystems DS3 micro-omvormer installatie handleiding

APsystems DS3 micro-omvormers zijn 1-fase micro-omvormers. Deze APsystems DS3 micro-omvormer installatie handleiding beschrijft hoe je ze installeert.

Maak een legplan en installeer de micro-omvormers

Het is handig om een legplan te maken voordat je begint met installeren. In het legplan geef je ruwweg aan hoe je de zonnepanelen en micro-omvormers wilt plaatsen. Dit legplan neem je mee het dak op. De serienummers van de omvormers markeer je op het legplan. Hiervoor zit speciaal een stickertje op elke omvormer, die je gemakkelijk verwijdert en op het legplan plakt. De serienummers van de omvormers heb je straks nodig om de installatie van de software af te kunnen ronden.

Onderstaande figuur geeft een voorbeeld van een legplan.

APsystems DS3 legplan

De micro-omvormers zet je met een zelftapper vast aan een montagerail of in de ballastbak van het plat dak montagesysteem. Deze zelftappers levert ZonnepanelenSuper mee in de zonnepanelen sets en APsystems micro-omvormer sets.

Sluit nu de buskabel aan op de micro-omvormers. Nadat je de beschermkapjes van de connectors aan de buskabel hebt verwijderd, klik je ze één voor één in de micro-omvormers.

Normaal gesproken kun je de omvormer zo plaatsen dat één zonnepaneel makkelijk aan te sluiten is. De kabels van het andere zonnepaneel dat je aansluit zijn dan te kort. Daarom levert ZonnepanelenSuper bij de zonnepanelensets, maar ook bij de APsystems micro-omvormer sets de materialen voor een set solar kabels per micro-omvormer mee.

AC buskabel afsluiten en aansluiten

De buskabel sluit je af met de afsluitdop. De andere zijde van de buskabel sluit je aan op de YMVK kabel naar de meterkast. De sets die ZonnepanelenSuper levert zijn altijd voorzien van een AC connectorset. Kijk naar de metalen delen van de connector om te bepalen of het male of female is. De female connector sluit je aan op de YMVK kabel. Op deze connector kan namelijk spanning staan en die wil je niet kunnen aanraken. De male AC connector sluit je tenslotte aan op de buskabel. De buskabel zelf heeft geen spanning als hij niet is aangesloten, omdat de micro-omvormers uitgaan als er geen netspanning is. De pinnen van de male AC connector zijn dus normaal gesproken spanningsvrij. Er kan nog wel een korte tijd een restspanning op de connector staan als hij zojuist is losgekoppeld van het net. Voorzichtigheid blijft dus geboden.

Hoe sluit je micro-omvormers aan op de meterkast? Dat gaat op dezelfde manier als een stringomvormer. We hebben hier een uitgebreid artikel over geschreven: Veilig een omvormer aansluiten op de meterkast.

Bind alle kabels op, zodat ze niet in plassen water blijven liggen. Zorg ervoor dat connectors droog zijn opgehangen achter een zonnepaneel. Schakel nu de netspanning in. De omvormers starten vervolgens op.

Als alles goed is geïnstalleerd, knippert het LEDje op de omvormer naast de MC4 connectors groen.

APsystems DS3 LED

APsystems DS3 micro-omvormer handleiding: Registreer de omvormers bij de ECU

Als de omvormers zijn geïnstalleerd en de LEDjes knipperen groen, dan kunnen ze worden geregistreerd bij de ECU, het laatste deel van deze APsystems DS3 micro-omvormer handleiding. De ECU maakt daarvoor een draadloze verbinding met de micro-omvormers via Zigbee. Het is dus belangrijk dat de ECU voldoende dichtbij de micro-omvormers is geplaatst.

Het koppelen van de omvormers aan de ECU doe je door de APsystems “EMA app” te installeren op je telefoon.

Zet de ECU in access point mode door op het AP knopje aan de zijkant te drukken. Er verschijnt nu een Wifi netwerk met de naam ECU_XXXXX in de Wifi lijst van je telefoon. Maak verbinding met dit Wifi netwerk. Je bent nu verbonden met de ECU via Wifi en je hebt geen internetverbinding meer.

Als het niet lukt om verbinding te maken met de ECU, kun je proberen om de mobiele dataverbinding van je telefoon uit te zetten.

Druk nu op “Local access” en volg de volgende stappen.

  1. Initialize ECU
  2. Klik “Add” om omvormers toe te voegen
  3. Scan de omvormer streepjescodes
  4. Klik op “Binding” om de omvormers te koppelen aan de ECU

APsystems ECU instellen

APsystems ECU instellen

Nu de omvormers zijn gekoppeld aan de ECU, kun je een account aan laten maken door de leverancier van de omvormers.

Stuur de serienummers van de ECU en de micro-omvormers samen met het legplan door. Je ontvangt automatisch een bericht met login gegevens als je account is aangemaakt. Vervolgens kun je met deze gegevens inloggen in de EMA app en kun je de opbrengst van je omvormers volgen.

APsystems documentatie

Download hier de documentatie van APsystems