Diepe technische kennis
APsystems DS3 micro-omvormers
APsystems DS3 micro-omvormers
APsystems DS3 micro-omvormers zijn een zeer kosteneffectieve micro-omvormer oplossing als je veel last hebt van schaduw op je zonnepanelen. Als je APsystems DS3 micro-omvormers gebruikt, worden alle aangesloten zonnepanelen onafhankelijk van elkaar aangestuurd. Dit garandeert een optimale zonnepanelen opbrengst.
Hoe werkt APsystems? Op de DS3 micro-omvormers sluit je twee zonnepanelen aan, die onafhankelijk van elkaar worden aangestuurd. Elke DS3 micro-omvormer heeft dus twee Maximum Power Point Trackers (MPPT’s). De omvormers zetten vervolgende de gelijkspanning van de twee zonnepanelen direct om in een 230V wisselspanning die je op het elektriciteitsnet aansluit. Om het systeem uit te breiden sluit je eenvoudig meerdere omvormers parallel aan op het net. Wil je meer weten over het verschil tussen parallel aangesloten zonnepanelen en in serie geschakelde zonnepanelen? Lees dan het artikel Zonnepanelen correct aansluiten: Serie of parallel? Een compleet overzicht.
De micro-omvormers zijn beschikbaar in een versie van 365W per kanaal (APS DS3-L) en 440W per kanaal (APS DS3). In dit artikel lees je alle voordelen van de APsystems DS3 micro-omvormers.
Garantietermijn en ECU
Er kan gekozen worden voor 10 jaar garantie of 20 jaar garantie. De micro-omvormers die worden meegeleverd met onze zonnepanelen sets hebben altijd 20 jaar garantie. Hou er rekening mee dat de verlengde garantie alleen geldig is als de micro-omvormers verbonden zijn met de APsystem EMA Manager app via een Energy Communication Unit (ECU). Is dat niet het geval, dan geldt de standaard fabrieksgarantie van 2 jaar voor de micro-omvormers.
Er zijn 3 soorten ECU’s:
- ECU-B: Voor kleine systemen tot maximaal 4 zonnepanelen
- ECU-R: Standaard monitoring voor systemen met meer dan 4 zonnepanelen. De R staat voor Residentieel
- ECU-C: Uitgebreide monitoring oplossing die ook de stroom bij de hoofdaansluiting meet. Er ontstaat zo een compleet overzicht van de energiehuishouding van het pand. In combinatie met een APsystems accupakket is het mogelijk om de zelfconsumptie te maximaliseren.
Voordelen van APsystems micro-omvormers
APsystems micro-omvormers hebben een aantal voordelen ten opzichte van sommige andere micro-omvormers.
- De DS3-serie micro-omvormers heeft met maximaal 440W per kanaal voldoende vermogen voor moderne zonnepanelen.
- Micro-omvormers van APsystems hebben een ingebouwd relais om zichzelf los te koppelen van het net. Het is daarom niet nodig om een apart relais te installeren in de meterkast.
- APsystems micro-omvormers vormen samen een draadloos Zigbee mesh netwerk om hun data door te geven aan het ECU monitoringssyteem. Dit zorgt voor een robuust draadloos communicatienetwerk zodat je alle beschikbare data altijd kunt opvragen via de EMA manager app.
- Op APsystems DS3 micro-omvormers sluit je twee panelen aan, die elk onafhankelijk van elkaar aangestuurd worden. Omdat slechts 1 micro-omvormer per 2 zonnepanelen nodig is, is dit een zeer kosteneffectieve oplossing.
- DS3 micro-omvormers hebben een ingebouwd aardingscontact waarmee de montagerails automatisch geaard zijn. Er is ook een extra aardingspunt op de omvormer aanwezig zodat je eventueel een aardingskabel kunt gebruiken voor het aarden van het montagesysteem.
De buskabel
Micro-omvormers worden aan de AC kant aangesloten met een zogenaamde AC buskabel. Dit is een kabel voor 230V wisselspanning, met op vaste afstanden een connector om een micro-omvormer op aan te sluiten. Dit is aangegeven in onderstaand aansluitschema.
De AC buskabel wordt op maat geleverd voor het aantal bestelde micro-omvormers. De buskabel is voor de DS3(-L) beschikbaar in een lengte van 2m of 4m. Dat betekent dat de connectors om de micro-omvormers aan te sluiten om de 2m of om de 4m zitten. Als je APsystems DS3 micro-omvormers bestelt met onze zonnepanelen sets, dan worden standaard AC buskabels van 2m meegeleverd.
De buskabel is aan twee kanten open. Aan de ene kant wordt de buskabel aangesloten op de installatiekabel (meestal YMVK) naar de meterkast. De verbinding tussen de buskabel en de YMVK kabel kun je maken in een lasdoos of middels AC connectors (male en female). De andere zijde van de buskabel sluit je af met een afsluitdop.
Ongebruikte AC connectors kunnen worden afgesloten met de Y-connector dop. Ongebruikte MC4 aansluitingen sluit je af met de MC4 afsluitdoppen (male en female).
De buskabel ontkoppel je van de omvormer met behulp van een ontkoppel tool.
Als je APsystems micro-omvormers bestelt in onze zonnepanelen sets, dan zijn alle benodigde onderdelen inbegrepen.
Sluit je maar één micro-omvormer aan? Dan kun je ook aansluitkabels gebruiken. Deze aansluitkabels kunnen niet worden doorgelust en zijn beschikbaar in lengtes van 1m en 5m.
APsystems DS3 micro-omvormers en de juiste zonnepanelen
Wat zijn de juiste zonnepanelen voor APsystems DS3 micro-omvormers? Door hun hoge maximum vermogen van 440W per kanaal zijn ze geschikt voor vrijwel alle zonnepanelen. Voor zonnepanelen tot 460W zal het nauwelijks voorkomen dat de omvormer de beperkende factor is voor het terugleveren van energie. Alleen op hele zonnige dagen in de lente en zomer zou het voor dit soort grote zonnepanelen voor kunnen komen dat de omvormer kortstondig het terugegeleverde vermogen beperkt. Op jaarbasis zul je daar nauwelijks energieverlies door hebben.
De APsystems DS3 micro-omvormer heeft verder een Maximum Power Point (MPP) spanningsbereik van 28V – 45V. Dat betekent dat de MPP spanning van het zonnepaneel tussen die twee waarden moet liggen, ook als de zon niet zo hard schijnt, of als het erg warm is. De spanning van een zonnepaneel gaat namelijk omlaag als de lichtsterkte daalt, of als de temperatuur stijgt.
Bij met name 54/108 cels zonnepanelen kan het krap worden. Bijvoorbeeld het populaire Jinko Solar 420Wp full-black zonnepaneel heeft een NOCT MPP spanning van 29,78V bij 25°C. Als het zonnepaneel vervolgens ook nog eens 30°C warmer wordt, verlaagt de MPP spanning nog eens met 7,5%. Dat resulteert in een MPP spanning van 27,55V. Dat is lager dan wat de micro-omvormer aankan. Het zonnepaneel zal onder die omstandigheden dan minder energie opwekken dan mogelijk is. Zorg daarom dat de NOCT MPP spanning van het gekozen zonnepaneel minimaal 31V is. Dan ben je er zeker van dat het zonnepaneel en de omvormer goed bij elkaar passen.
Zonnepanelen met 120, 144 of meer zonnecellen zullen in combinatie met de APsystems DS3 micro-omvormer geen problemen hebben met een te lage MPP spanning. Bijvoorbeeld zonnepanelen van Trina Solar hebben vaak 120 of zelfs 144 cellen.
APsystems DS3 micro-omvormers in een 3-fasen configuratie
De APsystems DS3 micro-omvormers zijn 1-fase micro-omvormers. Desalniettemin is het mogelijk de omvormers aan te sluiten in een 3-fasen configuratie. Hiervoor is uiteraard wel een 3-fasen hoofdaansluiting en een 3-fasen groepenkast benodigd.
De 3-fasen configuratie werkt het beste als het aantal micro-omvormers in het systeem een veelvoud van 3 is en ze allemaal evenveel zonnepanelen hebben die dezelfde richting op staan. De micro-omvormers zijn dan goed te verdelen over de 3 fasen en er loopt geen stroom door de nul. Zie het artikel Omvormer kiezen: 1-fase of 3-fase omvormer? voor een uitleg over de stroom door de nul in een 3-fasen systeem.
Bovenstaande figuur laat zien hoe dit eruit zou zien. In dit oost-west systeem zijn steeds een oost- en een westzonnepaneel aangesloten op een DS3 micro-omvormer. Alle omvormers wekken op deze manier altijd dezelfde hoeveelheid energie op. Vervolgens is op elke fase een gelijk aantal micro-omvormers aangesloten. De kabel van elke fase wordt aangesloten op een 5-aderige 3-fasen installatiekabel (YMVK). Het opgewekte vermogen is gelijk verdeeld over de 3 fasen en het 3-fasen systeem is in balans. In de nuldraad na de lasdoos is de stroom 0A.
Zijn de vermogens op de verschillende fasen niet geheel in balans? Dat is niet direct een probleem. De stroom door de nul zal nooit hoger worden dan de stroom van 1 fase. Als dat resulteert in een acceptabel spanningverlies van <1% dan voldoet het systeem nog aan alle eisen.
APsystems DS3 micro-omvormers installeren
Wil je in meer detail weten hoe je DS3 micro-omvormers installeert? Lees dan snel verder op de pagina APsystems DS3 micro-omvormers installatie handleiding. Daar wordt alles stap voor stap uitgelegd.