0

Diepe technische kennis

Uitmuntende service

Snelle levering

Blog

Zonnepanelen blog: ZonnepanelenSuper legt uit!

Welkom op onze zonnepanelen blog: ZonnepanelenSuper Legt Uit!

Op deze pagina posten we regelmatig technische blogs over allerlei onderwerpen die met zonnepanelen te maken hebben. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een serieschakeling en een parallelschakeling? Hoe pas je de NEN 1010 toe om je omvormer veilig aan te sluiten op de meterkast? Waarom valt je omvormer uit op mooie dagen?

Heb je een relevante vraag over zonnepanelen? Laat het ons weten en wie weet komt jouw vraag aan bod in onze volgende blog!

Ontvang onze technische nieuwsbrief

* verplicht veld

Omvormer kiezen: 1-fase of 3-fase omvormer?

Je wilt zonnepanelen installeren. Je weet al hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Maar hoe kies je nu de juiste omvormer? Er zijn zoveel keuzes. Een belangrijke keuze is of je een 1-fase of 3-fasen omvormer gebruikt. Maar waarom kies je eigenlijk voor een 3-fasen omvormer? Of waarom zou je een 1-fase omvormer gebruiken? ZonnepanelenSuper zet het voor je op een rijtje. ZonnepanelenSuper legt uit!

Energieleverancier Vandebron neemt het heft in eigen handen!

Energieleverancier Vandebron neemt het heft in eigen handen en gaat vaste terugleververgoedingen rekenen voor klanten met zonnepanelen. Deze vergoeding wordt gebruikt om de tarieven voor klanten zonder zonnepanelen (lees: mensen die alleen energie afnemen en dus effectief betalende klanten zijn) te verlagen. Volgens Vandebron is dit een eerlijker beleid. Het is de verwachting dat andere energieleveranciers volgen, omdat het huidige beleid financieel onaantrekkelijk voor ze is. Deze ontwikkeling geeft de spagaat aan waarin de energieleveranciers zitten. Een doe-het-zelf pakket heeft echter nog steeds een terugverdientijd van minder dan 3 jaar, ook met deze nieuwe ontwikkelingen.

Stekkeromvormer? Beter van niet!

Wist je dat stekkeromvormers al sinds 2015 niet meer zijn toegestaan? In het verleden mocht je kleine (PV) omvormers met een maximale stroom van 2,25A via een stopcontact aansluiten. Dit soort systemen wordt nog steeds aangeboden. Er zijn echter teveel mitsen en maren om algemeen toe te staan dat stekkeromvormers worden gebruikt. Daarom is de NEN 1010 in lijn gebracht met de internationaal geldende opvatting hierover. Omvormers moeten met een eigen kabel direct op de groepenkast worden aangesloten.

Veilig een omvormer aansluiten op de meterkast

Een omvormer plaatsen is in de basis heel eenvoudig, maar veel mensen vinden het spannend om de omvormer aan te sluiten op de groepenkast (meterkast). Als dat niet goed gebeurt, is er immers een risico op brand. De norm die gehanteerd dient te worden is de NEN1010, de Nederlandse norm voor “Elektrische installaties voor laagspanning”. Daar staat een hoop in en het is voor een leek uit de losse artikelen op internet lastig te bepalen wat relevante informatie is. Dit artikel geeft een complete uitleg van alle informatie die benodigd is om een omvormer op een veilige manier aan te sluiten op de groepenkast. Als je de omvormer niet zelf installeert, kun je dit artikel gebruiken om te controleren of je installateur zijn werk goed heeft gedaan. Dus ga er even goed voor zitten en sluit je omvormer veilig aan op de groepenkast! ZonnepanelenSuper legt uit!

Maximaliseer de opbrengst van je zonnepanelen in de schaduw

Zonnepanelen leg je uiteraard bij voorkeur in de zon en niet in de schaduw. Maar soms staat er een pijpje in de weg, of heb je gewoon geen betere plek voor een zonnepaneel. Door te snappen hoe een zonnepaneel werkt en daarmee rekening te houden bij de plaatsing kun je het negatieve effect van schaduw verminderen. Maximaliseer daarmee de opbrengst van je zonnepanelen in de schaduw. ZonnepanelenSuper legt uit!

Zonnepanelen correct aansluiten: Serie of parallel? Een compleet overzicht.

Hoe moet je zonnepanelen correct aansluiten? In serie of parallel? Er wordt vaak geroepen dat parallel geschakelde zonnepanelen beter presteren dan in serie geschakelde zonnepanelen. Maar is dat wel zo? En wat betekent dat: “in serie geschakeld”, of “parallel geschakeld”? Wat is in welke situatie eigenlijk verstandig? ZonnepanelenSuper Legt Uit, lees snel hoe het zit!

Optimizers zonnepanelen en zonnestroomsystemen. Lees nu het echte verhaal!

Zonnepanelen en schaduw, het is een slechte combinatie. Vooral in een systeem met seriegeschakelde zonnepanelen. Een klein beetje schaduw kan een groot effect hebben op de opbrengst. Optimizers kunnen helpen om de opbrengst van uw zonnepanelen te maximaliseren. Maar hoe groot is dit probleem eigenlijk? En is het altijd zinvol om optimizers toe te passen als er sprake is van schaduw? ZonnepanelenSuper legt uit!

Help! Mijn omvormer gaat uit bij mooi weer!

Nu de zon steeds hoger staat en er ontzettend veel zonnepanelen bij zijn geplaatst, zal het de komende tijd weer gaan gebeuren. Bij mooi weer vallen regelmatig omvormers uit rond het middaguur. Hoe komt dat en wat kun je eraan doen?

Meer vermogen uit zonnepanelen bij bewolkt weer?

Als je zonnepanelen hebt, heb je het vast weleens gezien: Vermogenspieken uit je zonnepanelen op bewolkte dagen. Als het bewolkt is en de zon breekt plotseling door, dan leveren de zonnepanelen ineens een korte periode veel vermogen. Veel meer vermogen dan maximaal op een zonnige dag wordt opgewekt. Wat is hier aan de hand?

Omvormer zonnepanelen: Kies het juiste vermogen

Hoe kies je het vermogen van een stringomvormer? Oftewel omvormerkeuze: klein of groot? Dat is een vraag die regelmatig voorbij komt bij ZonnepanelenSuper.nl.

Er wordt vaak gezegd dat het voor de totale opbrengst beter is om het vermogen van een omvormer iets (~10%) lager te kiezen dan het piekvermogen van de zonnepanelen. Is dat een goed idee?