0

Diepe technische kennis

Uitmuntende service

Snelle levering

Energieleverancier Vandebron neemt het heft in eigen handen!

Energieleverancier Vandebron neemt het heft in eigen handen!

Energieleverancier Vandebron neemt het heft in eigen handen!

Energieleverancier Vandebron neemt het heft in eigen handen en gaat vaste terugleververgoedingen rekenen voor klanten met zonnepanelen. Deze vergoeding wordt gebruikt om de tarieven voor klanten zonder zonnepanelen (lees: mensen die alleen energie afnemen en dus effectief betalende klanten zijn) te verlagen. Volgens Vandebron is dit een eerlijker beleid. Het is de verwachting dat andere energieleveranciers volgen, omdat het huidige beleid financieel onaantrekkelijk voor ze is. Deze ontwikkeling geeft de spagaat aan waarin de energieleveranciers zitten.

Salderen

Enerzijds dwingt het kabinetsbeleid de energieleveranciers om teruggeleverde elektriciteit te salderen met afgenomen elektriciteit. Anderzijds nemen de kosten voor het terugleveren van elektriciteit toe door het sterk toegenomen aantal geplaatste zonnepanelen. Dit komt ook naar voren in de vele berichten over het volle elektriciteitsnet.

Voor consumenten met zonnepanelen is het natuurlijk zuur dat het geld gaat kosten om (zonne-)energie terug te leveren. Het is ook de vraag of de energieleverancier de juiste partij is om de verhoogde kosten van teruglevering in rekening te brengen. Het is immers de netbeheerder en niet de energieleverancier die de benodigde investeringen moet doen.

Toch was het eigenlijk al de bedoeling om de kosten voor het terugleveren van elektriciteit te verhogen: De salderingsregeling zou vanaf 2023 worden afgebouwd. Door het vallen van het kabinet in 2021 is dat niet doorgegaan. Nu zou de salderingsregeling vanaf 2025 worden afgebouwd. Door opnieuw een val van het kabinet is het onwaarschijnlijk dat de afbouw van de salderingsregeling in 2025 wel doorgaat.

De onblansmarkt

Daarnaast hebben energieleveranciers wel degelijk kosten door het terugleveren van zonne-energie. Dat heeft te maken met de onbalansmarkt voor energie. Energieleveranciers moeten een dag van te voren een voorspelling doen van hoeveel energie ze gaan afnemen of terugleveren. Als die voorspelling niet klopt, dan moeten energiecentrales worden af- of bijgeschakeld. Dat kan komen door bijvoorbeeld meer of minder zon of wind dat verwacht. Hoe meer ze ernaast zitten, hoe groter de kosten. Vandebron heeft deze kosten transparant gemaakt, waar andere leveranciers ze verrekenen in andere kosten.

Doe-het-zelf sets zijn nog steeds zeer rendabel

Er is een hoop heisa, maar het maakt voor het investeringsplaatje van zonnepanelen nauwelijks uit. De terugverdientijd van een doe-het-zelf pakket is nog steeds een fantastische 2,8 jaar!

Vandebron brengt €450,- per jaar in rekening als je tussen 4000 en 5000kWh per jaar teruglevert. Vervelend hoor. Echter, de prijsdalingen van zonnepanelen en de BTW vrijstelling voor particulieren hebben een veel groter effect!

Je schaft als particulier momenteel bij ZonnepanelenSuper.nl voor €2744,- excl. BTW een doe-het-zelf pakket aan van 12x 410Wp zonnepanelen, inclusief 4600W omvormer, plat dak montagesysteem, aansluitset voor de meterkast en transport.

Deze set levert ongeveer 4100 kWh/jaar op. Dat is met een prijs van €0,35/kWh in totaal €1435,- per jaar. Na aftrek van de kosten die Vandebron in rekening brengt blijft daar €985,- per jaar van over.

Dat is dus een terugverdientijd van 2,8 jaar! Er zijn maar weinig investeringen de beter renderen.

Zelfgebruik van energie

Hoe dan ook, met de terugleververgoeding van Vandebron wordt het aantrekkelijker zonne-energie zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren. Waar iedereen het al een tijd over heeft, komt nu dichterbij: het gebruik van thuisaccu’s. Het financiele voordeel van het zelf gebruiken van opgewekte elektriciteit zal de komende tijd groter worden. Zelfs nu al kan met een accupakket van 15 kWh ongeveer €130,- per maand verdiend worden. Dit kan door dagelijks energie in te kopen als de prijzen laag of negatief zijn en te verkopen als de prijzen hoog zijn.

Ga je nog zonnepanelen plaatsen? Gebruik dan een hybride omvormer waarop accu’s kunnen worden aangesloten. Je bent dan voorbereid op deze trend richting een hoger zelfverbruik van elektriciteit.

Heb je al een hybride omvormer en wil je er geld mee verdienen? Schaf dan een accuset aan en begin met handelen!

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.