Esdec Clickfit EVO montagemateriaal voor schuine daken

Filter

Esdec Clickfit EVO montagemateriaal is een handig montagesyteem voor zonnepanelen op allen typen schuine daken. Je plaatst met slechts 1 stuks gereedschap alle onderdelen van deze onderconstructie. Dat maakt dit montagesysteem zeer eenvoudig in gebruik en zeer snel te plaatsen!

Esdec Clickfit EVO uitleg

Dit montagesysteem voor schuine daken heeft als gemene deler de universele moduleklem. Deze fungeert zowel als tussenklem en als eindklem (samen met een eindklemsteun). De moduleklem klemt het zonnepaneel op de montagerail, het montageprofiel of de montagebeugel.

Het montagesysteem is beschikbaar in zowel een zwarte als een grijze afwerking.

Voor verschillende daken zijn er verschillende manieren om de verbinding met het dak te maken. Lees meer details over dit onderwerp op onze pagina Zonnepanelen schuin dak.

Pannendaken

Voor pannendaken zijn twee soorten haken beschikbaar. De universele dakhaak haakt achter een dakpan en de panlat eronder. Dit is de makkelijkste en snelste manier om het montagesysteem te plaatsen.

Voor daken zonder panlatten, of waarbij extra stevigheid is gewenst, is de spanthaak beschikbaar. De spanthaak wordt op een extra plank of direct op het dakbeschot geschroefd.

Als de dakhaken of spanthaken zijn geplaatst, worden de montagerails geplaatst. Op de montagerails komen vervolgens de zonnepanelen, die weer worden vastgezet met de moduleklemmen. De uiteinden van de montagerails worden afgedekt met een eindkap, die tevens dient als eindklemsteun voor de eindklem.

Lees ook ons uitgebreide artikel Zo doe je dat: Zonnepanelen monteren pannendak.

Felsdaken

Voor felsdaken zijn verschillende soorten felsklemmen beschikbaar. Er zijn felsklemmen voor dubbelgevouwen felsen van 9mm en 14mm. Verder is een 23mm felsklem voor ronde felsen beschikbaar. Op de felsklemmen worden montagerails gemonteerd, waarop weer de zonnepanelen komen zoals bij het pannendak montagesysteem.

Staaldaken

Voor staaldaken worden montageprofielen direct op het staaldak geschroefd. De montageprofielen zijn voorzien van een EPDM afdichtingslaag, zodat een waterdichte afdichting wordt gerealiseerd.

Er zijn montageprofielen voor landscape en portrait plaatsing van de zonnepanelen. Verder zijn extra hoge montageprofielen beschikbaar voor het geval er optimizers of micro-omvormers worden toegepast.

Op de montageprofielen worden de zonnepanelen direct gemonteerd. De zonnepanelen worden vastgezet middels de moduleklem, die direct aangrijpt op de montageprofielen.

In het uitgebreide artikel Zonnepanelen zelf plaatsen op een staaldak kun je verder informatie over het gebruik van het Clickfit EVO staaldak montagesysteem lezen.

Golfplatendaken

Voor golfplatendaken zijn twee verschillende bevestigingsmethoden beschikbaar.

De eerste methode maakt gebruik van montagebeugels. De bestaande schroeven van de golfplaten worden iets omhoog gedraaid. Vervolgens kunnen de montagebeugels eronder worden geschoven, waarna de schroef weer wordt vastgedraaid. Bij gebruik van de montagebeugels kunnen de montagerails alleen verticaal worden geplaatst. Dit betekent doorgaans dat de zonnepanelen landscape worden gemonteerd.

Als alternatief zijn ook stokschroeven beschikbaar. Deze worden in plaats van bestaande dakschroeven geplaatst. Bij gebruik van stokschroeven kunnen de montagerails zowel horizontaal als verticaal worden gemonteerd. Zonnepanelen kunnen dus zowel portrait als landscape worden geplaatst.

Meer details en handige tips kun je lezen in het artikel Zonnepanelen zelf plaatsen op een golfplatendak.