Informatie pagina

Opbrengst en windbelasting van zonnepanelen

Bereken de opbrengst van je zonnepanelen met deze handige tabellen en grafieken. Bekijk de windkaart voor de windbelasting in de verschillende windgebieden.

BTW terugvragen

U kunt als particulier de BTW op uw installatie terugvragen. Druk op onderstaande knoppen voor de voorwaarden, een stappenplan en verdere informatie.

Door een wijziging in de Kleine Ondernemers Regeling (KOR) kan de BTW op een tweede installatie alleen worden teruggevraagd als de tweede installatie in hetzelfde jaar is aangeschaft als de eerste installatie. De BTW voor een tweede installatie kan worden teruggevraagd door een incidentele BTW aangifte te doen. Bel de Belastingdienst om het papieren formulier aan te vragen dat hiervoor nodig is. Geef in uw verzoek aan over welk kwartaal u de BTW wilt terugvragen.

BTW terugvragen stappenplan
BTW terugvragen KOR
BTW terugvragen tweede set

Salderen

Uw kunt uw zelf opgewekte energie tot 2025 volledig salderen. Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Klik op onderstaande knoppen voor meer informatie.

Realtime duurzame energie

Op deze website kunt u realtime de duurzaam opgewekte energie in Nederland bekijken.

Realtime duurzame energie

Zonnepanelen aanmelden

Op deze website kunt u uw zonnepanelen aanmelden bij uw netbeheerder. Voor installaties boven 15kW is het verplicht de installatie vooraf aan te melden.

Afstanden, diktes en verliezen in installatiekabels

Onderstaande NEN-1010 tabel geeft de maximale lengtes voor de kabel die gebruikt kan worden om de omvormer of PV verdeler op de groepenkast aan te sluiten. De kabel kan ook gedimensioneerd worden op een maximaal verlies, zie de “Tabel kabelverliezen”.

NEN-1010 max. stroom YMVKmb kabels
NEN-1010 kabellengtes
Tabel kabelverliezen

Preventiebrochure zonnepanelen Verbond van Verzekeraars

Brochure van het Verbond van Verzekeraars over de gestelde eisen aan de veiligheid van zonnestroomsystemen.

Leidraad zonnestroom

De Leidraad Zonnestroom van het Agentschap NL (onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken) is alweer uit 2010, maar bevat nog steeds veel relevante informatie over zonnestroom installaties.

Leidraad zonnestroom

Van het gas af

Wilt u uw gasaansluiting afsluiten? Veel netbeheerders brengen exorbitante kosten in rekening. Lees in dit Tweakers.net topic hoe hiermee om te gaan.

Informatiepagina van de gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht heeft verschillende nuttige documenten en websites verzameld op haar website.

Informatie gemeente Utrecht