0

Diepe technische kennis

Uitmuntende service

Snelle levering

Omvormerkeuze, iets te klein, of iets te groot?

Hoe kies je het vermogen van een stringomvormer? Dat is een vraag die regelmatig voorbij komt bij ZonnepanelenSuper.nl.

Er wordt vaak gezegd dat het voor de totale opbrengst beter is om het vermogen van een omvormer iets (~10%) lager te kiezen dan het piekvermogen van de zonnepanelen. Is dat een goed idee?

De theorie

Als de zon precies goed op de zonnepanelen staat, wordt het maximale vermogen opgewekt. Een omvormer met een lager vermogen dan het piekvermogen van de zonnepanelen zal dan het teruggeleverde vermogen beperken tot het maximale vermogen waarvoor de omvormer is ontworpen. Een 3000W omvormer zal dus niet meer dan 3000W terugleveren. Als de zonnepanelen op een bepaald moment 3500W zouden kunnen opwekken, wordt dus 500W aan opbrengst gemist. 

Waarom zou een kleinere omvormer dan toch meer energie opwekken? Dat heeft ermee te maken dat in Nederland de zon ongeveer 60% van de tijd niet schijnt en het bewolkt is. De omvormer werkt dan op een lage belasting. De efficiëntie van een omvormer sterk afhankelijk van het vermogen dat hij moet verwerken. Bij een lage belasting is de omvormer minder efficiënt dat bij een hoge belasting, zoals onderstaand plaatje laat zien. 

Dat komt door zogenaamde schakelverliezen. De omvormer heeft een bepaald vast vermogen nodig om te kunnen functioneren. Bij een lage belasting wordt dat vaste vermogen een groter deel t.o.v. de belasting en is de efficiëntie dus laag.

Een kleinere omvormer heeft minder schakelverliezen dan een grotere omvormer. Omdat de omvormer vaak op een lage belasting draait, levert dit een grotere energiebesparing op dan er aan energie wordt verloren op de piekmomenten.

Dat is althans de theorie.

De praktijk

ZonnepanelenSuper.nl heeft dit getest en heeft twee bijna identieke installaties gebouwd van elk 6 zonnepanelen van 365Wp, dus 2190Wp per installatie. De linker 6 panelen worden aangestuurd met een 2000W omvormer en de rechter 6 panelen met een 2500W omvormer.

Na 3.5 maanden heeft de installatie met de 2000W 498.5 kWh opgewekt en de installatie met de omvormer van 2500W 501.2 kWh. Het verschil is minimaal, minder dan 1%. De grotere omvormer heeft een iets grotere opbrengst opgeleverd, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd.

Wat adviseert ZonnepanelenSuper.nl?

Een grotere omvormer wordt relatief minder zwaar belast dan een kleinere omvormer in dezelfde installatie. Daarom zal de grotere omvormer werken op een lagere temperatuur. Temperatuur is bepalend voor de levensduur van de omvormer. Van bepaalde componenten in de omvormer halveert de levensduur voor elke 10 graden hogere temperatuur. 

In een zonnestroomsysteem is de omvormer doorgaans de component met de kortste verwachtte levensduur. Een iets grotere omvormer kost meestal maar een paar tientjes meer dan een kleinere omvormer. Gezien de verhoogde levensduur is dat een goede investering. Wat betreft de opbrengst is het verschil minimaal (<1%) en in onze praktijktest leverde het systeem met de grotere omvormer zelfs iets meer energie.

ZonnepanelenSuper.nl adviseert daarom een omvormer te kiezen die iets groter is dan dan het piekvermogen van de zonnepanelen. De extra investering is beperkt, het verhoogt de levensduur van de zonnestroominstallatie en het levert iets meer energie op. 

Laat een reactie achter

Je email adres wordt niet gepubliceerd.