Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Heb ik als particulier recht op de BTW vrijstelling voor zonnepanelen?

Sinds 1 januari 2023 kunnen particulieren zonder BTW een zonnestroom systeem aanschaffen, als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. Bij het afrekenen kunt u een verklaring ondertekenen dat u voldoet aan deze voorwaarden. Daarnaast wordt een controle uitgevoerd op het adres dat u opgeeft. Als u voldoet aan de voorwaarden en de controle geeft geen problemen, dan wordt de BTW automatisch van het aankoopbedrag afgetrokken.

Zakelijke klanten dienen de BTW zelf terug te vragen en dragen dus wel BTW af. Daarom wordt de BTW in rekening gebracht als een bedrijfsnaam is ingevuld.

Waarom moet ik vooruit betalen?

Veel materialen schaffen we pas aan als de betaling van de order is ontvangen. Alleen van moeilijk leverbare materialen houden we eigen voorraad aan. Als alle opdrachten vooruit betaald zijn, zijn we daarnaast geen tijd en/of geld kwijt aan wanbetalers. Dit alles houdt ons risico en daarmee onze kosten laag.

Daarvan profiteert u als klant direct door onze scherpe prijzen!

Vooruitbetalen levert voor u bovendien een grotere leveringszekerheid op, omdat ZonnepanelenSuper.nl hiermee een stabiele en efficiënte bedrijfsvoering in stand kan houden.

Uiteraard nemen we de verantwoordelijkheid heel serieus om u te leveren wat we hebben afgesproken. Zie ook onze 5-sterren reviews op WebwinkelKeur en Google.

Kan ik mijn bestelling afhalen?

U kunt er bij het afrekenen voor kiezen om uw bestelling af te komen halen. We vragen hier een kleine vergoeding voor, omdat afhalen ons logistieke proces onderbreekt en daarmee relatief veel tijd kost. Veel zonnepanelen leveren we direct vanuit de groothandels en die kunnen daarom niet worden afgehaald. We hebben zelf een beperkte hoeveelheid zonnepanelen op voorraad. Vraag naar de mogelijkheden om die zonnepanelen af te halen.

Wat moet ik doen als er transportschade is of onderdelen niet geleverd zijn?

ZonnepanelenSuper.nl staat ervoor garant dat u alle bestelde producten in goede staat ontvangt. We doe onze uiterste best om alle materialen compleet te verzamelen in het magazijn en om ze zo in te pakken dat er geen (transport)schade ontstaat. Mocht er desondanks iets fout zijn gegaan, stuur dan een bericht naar leveringen@zonnepanelensuper.nl. Maak duidelijke foto’s van eventuele schade en stuur die mee met uw bericht. We zorgen er vervolgens voor dat de ontbrekende of beschadigde materialen zo snel mogelijk naar u toe komen.

Het is belangrijk om (transport)schade of andere gebreken zo snel mogelijk te melden, maar uiterlijk binnen 4 werkdagen na levering. Wij moeten namelijk eventuele gebreken binnen 5 werkdagen melden bij onze leveranciers. Als de schade of het gebrek later gemeld wordt, doen we nog steeds onze best om het kosteloos op te lossen. We kunnen dan echter niet meer garanderen dat dit kosteloos kan worden gedaan.

Hoe zit het met garantie op geleverde producten?

Onze producten worden geleverd met de fabrieksgarantie die staat vermeld bij het product. Dit betekent dat garantie door de fabrikant wordt afgehandeld. De garantie-aanvraag verloopt via ZonnepanelenSuper.nl. Mocht er een probleem zijn met een product, neem dan contact met ons op. Wij nemen vervolgens contact op met de fabrikant en zorgen ervoor dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. Soms kan het probleem op afstand worden opgelost door bijvoorbeeld de software van het apparaat bij te werken en soms moet het apparaat worden omgeruild. U kunt ervan uitgaan we onze uiterste best doen om uw systeem zo snel mogelijk weer werkend te krijgen.

Technische vragen

Is het moeilijk om zonnepanelen zelf te installeren?

ZonnepanelenSuper.nl levert bij elke zonnepanelen set een gedetailleerde installatiehandleiding mee. Daarmee installeert u uw zonnepanelen net zo goed als een professional en geheel volgens de voorschriften. Daarnaast zijn wij beschikbaar voor technische ondersteuning tijdens en na de installatie.

Hoe bereken ik de opbrengst van mijn zonnepanelen?

In Nederland wekt elke Wp van je zonnepaneel in het beste geval ongeveer 0,9 kWh/jaar op. Dat is als de zonnepanelen onder een hoek van 35° richting het zuiden worden geplaatst. Een zonnepaneel van 400Wp wekt dus maximaal 0,9 x 400 = 360 kWh/jaar op.

Staan je zonnepanelen naar een andere richting, of onder een andere hoek? Gebruik dan dit plaatje om de correctiefactor te vinden.

Staan je zonnepanelen bijvoorbeeld onder een hoek van 10° naar het oosten? Daar hoort een correctiefactor van 0,87 bij. Je wekt dan nog 87% van de maximale opbrengst op. Het genoemde zonnepaneel van 400Wp zou dus ongeveer 0,87 x 360 = 313 kWh/jaar opwekken.

Hoe kies ik het ideale zonnepaneel voor mijn situatie?

Beantwoord de volgende vragen om uw ideale zonnepaneel uit te kiezen:

  1. Wil ik volledig zwarte (full-black) zonnepanelen, of black-frame zonnepanelen?
    Veel mensen vinden volledig zwarte zonnepanelen mooier. Black-frame zonnepanelen zijn per Wp voordeliger en hebben een iets hogere energie-opbrengst.
  2. Welke maat panelen past het beste op mijn dak?
    Afhankelijk van de afmetingen van het dak passen bepaalde panelen soms beter dan andere. Gebruik onze handige afmetingtabel om snel een keuze te maken.
  3. Wil ik 12, 15 of 25 jaar productgarantie?
    De garantietermijn is de beste maat voor de kwaliteit van een zonnepaneel. ZonnepanelenSuper.nl verkoopt alleen A-merken zonnepanelen. De zonnepanelen op onze website hebben daarom allemaal een uitstekende kwaliteit.

Is montagemateriaal inbegrepen in jullie zonnepanelen sets?

Nee, montagemateriaal is niet inbegrepen in onze zonnepanelen sets. Dat is gedaan omdat vooraf onbekend is op wat voor dak de zonnepanelen gemonteerd worden. Kies daarom naast je zonnepanelen set het gewenste montagemateriaal en je hebt en set die compleet is tot aan de omvormer!

Welke omvormer past het beste bij mijn systeem?

Als alle zonnepanelen dezelfde kant op staan, is een omvormer van het piekvermogen van de zonnepanelen een goede keuze. Dus bij 3000Wp aan panelen past een 3000W omvormer goed. Voor oost-west systemen kunt u 80% van de totale Wp in het systeem aanhouden.

In het gegevensblad van uw omvormer staat dat u fors meer zonnepanelen dan het omvormervermogen kunt aansluiten. Alhoewel dat mogelijk is, zal de omvormer nooit meer dan het opgegeven AC vermogen terugleveren. Een 3000W omvormer levert dus maximaal 3000W terug. Als er veel meer zonnepanelen op de omvormer zijn aangesloten en het is mooi weer, dan zal de omvormer het teruggeleverde vermogen beperken.

Lees voor meer informatie onze blog post Omvormerkeuze: Klein of groot?

Welke YMVK AC kabel moet ik gebruiken om mijn omvormer aan te sluiten?

In de NEN1010 staat dat voor omvormer maximaal 1% spanningsverlies mag optreden in de AC kabel voor omvormers. Welke kabel hierbij past, is afhankelijk van de kabellengte en de gekozen omvormer. In deze handige tabel vindt u voor verschillende vermogens en omvormers het spanningsverlies in de kabel. De groen gekleurde vakjes voldoen aan de norm van 1% spanningsverlies.

Meer informatie over dit onderwerp kunt u lezen in onze blog post Help! Mijn omvormer gaat uit bij mooi weer!

Zijn zonnepanelen met stringomvormers brandgevaarlijk?

Niet als je onderstaande maatregelen neemt tijdens de installatie:

  1. Een technisch correcte installatie is erg belangrijk om vlambogen te voorkomen, vooral bij de (MC4) verbindingen tussen panelen onderling en met de omvormer. Minimaliseer met de volgende eenvoudige maatregelen de kans dat er een vlamboog ontstaat: a.
    • Gebruik MC4 connectors van een degelijk merk en maak bij omvormers gebruik van de meegeleverde connectors.
    • Bevestig MC4 connectors altijd met een MC4 krimptang.
    • Gebruik uiteraard ook de standaard dubbel geïsoleerde en UV-bestendige PV kabel om de zonnepanelen aan te sluiten op de omvormer.
  2. Bij dakdoorvoeren is het belangrijk om de plus- en minleidingen van de zonnepanelen in aparte buizen door te voeren. Zo kan een eventuele vlamboog zich nooit tussen de plus- en minleiding voortplanten richting de binnenzijde van de woning.
  3. Zijn de zonnepanelen geplaatst op een pannendak? Dan fungeren de dakpannen als een brandscheiding tussen de zonnepanelen en de woning. Zelfs als er met bovenstaande maatregelen kortstondig een vlamboog ontstaat, dan zal die zich beperken tot de installatie op het dak en geen schade aanrichten in de woning.
  4. Zijn de zonnepanelen geplaatst op een plat dak? Zorg er dan voor dat de plus en min leidingen gescheiden van elkaar over het dak lopen, bij voorkeur in een kabelgoot. Een eventuele vlamboog kan zich zo niet voortplanten en kan geen schade aan het dak veroorzaken.

Vragen over Growatt omvormers

We hebben een aparte pagina met informatie over oplossingen voor Growatt omvormers.