Zonnepanelen zelf plaatsen of installeren: Wij helpen je!

Kan ik zelf zonnepanelen installeren? Met onze hulp lukt dat zeker!

Voor veel mensen is het best een grote stap: zonnepanelen zelf plaatsen. Is het moeilijk om zelf zonnepanelen te installeren?

Wees gerust: met de hulp van ZonnepanelenSuper.nl is het goed te doen en kun je prima zonnepanelen zelf leggen. Het is leuk werk om te doen en als je klaar bent, wek je je eigen energie op en heb je een installatie om trots op te zijn. Met onze zonnepanelen sets bestel je eenvoudig de juiste materialen om zelf zonnepanelen te installeren.

zonnepanelenzelfplaatsen

Het is natuurlijk erg belangrijk om veilig te werken en er zijn allerlei normen waaraan de installatie moet voldoen. Gelukkig hoef je het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden. ZonnepanelenSuper.nl heeft al zijn ervaring in een uitgebreide handleiding samengevat. Onderaan deze pagina vind je de knop om de handleiding te downloaden. Ondertussen zetten we hier alvast het een en ander voor je op een rijtje.

Het zelf plaatsen van zonnepanelen biedt verschillende voordelen

  • Allereerst kun je met zelf zonnepanelen leggen aanzienlijk besparen op de kosten van een installateur. Het inhuren van een installateur kan namelijk behoorlijk prijzig zijn en het zelf plaatsen van de panelen kan deze kosten drastisch verminderen.
  • Bovendien geeft het zelf plaatsen van zonnepanelen je de vrijheid om de installatie precies naar jouw wensen en behoeften aan te passen. Je kunt zelf bepalen waar en hoeveel panelen je plaatst. Daardoor kun je optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte op je dak.
  • Daarnaast kun je met het zelf plaatsen van zonnepanelen ook de esthetiek van de installatie beïnvloeden. Door zelf te kiezen voor de juiste materialen en de panelen op een mooie en nette manier te plaatsen, zorg je ervoor dat de zonnepanelen perfect passen bij de uitstraling van je woning.

Zelf zonnepanelen plaatsen: Stappenplan

Hier volgt eerst een beknopt stappenplan voor het zelf installeren van zonnepanelen.

  1. Allereerst is het handig om je jaarverbruik voor de elektriciteit te weten. Je kunt vervolgens proberen zoveel zonnepanelen te plaatsen dat je gemiddeld over een jaar geen elektriciteit meer afneemt van het net. Je maakt zo optimaal gebruik van de salderingsregeling.
  2. Bepaal het aantal zonnepanelen dat op je dak past. Er zijn zonnepanelen in verschillende maten, maar de meest voorkomende maten zijn 1722 x 1134mm en 1726 x 1134mm.
  3. Bereken de opbrengst voor het aantal zonnepanelen dat je hebt bepaald. Hou hierbij rekening met de orientatie en helling van de zonnepanelen.
  4. Kies de juiste omvormer op basis van het gekozen aantal panelen. Gebruik optimizers als je een klein beetje schaduw hebt en micro-omvormers als je veel last hebt van schaduw.
  5. Kies het juiste montagesysteem om de zonnepanelen te bevestigen op het dak.
  6. Maak een legplan, inclusief de bekabeling.
  7. Bereid de installatie voor. Schaf de materialen aan en zorg voor een steiger en valbeveiliging zodat je veilig op het dak kunt werken.
  8. Installeer de zonnepanelen op het dak.
  9. Plaats de omvormer of micro-omvormers en sluit de zonnepanelen er op aan.
  10. Trek een kabel van de omvormer(s) naar de meterkast.
  11. Plaats een aardlekautomaat van de juiste capaciteit in de meterkast en sluit de omvormer(s) hierop aan.
  12. Stel de omvormers in bedrijf en stel de app in.

In de hoofdstukken hierna wordt in meer detail uitgelegd wat bovenstaande stappen inhouden.

Bereken de zonnepanelen opbrengst

In Nederland wekt 1 Wp (Watt-piek) van een ideaal geplaatst zonnepaneel ongeveer 0,9 kWh/jaar op. Een zonnepaneel van 400Wp wekt dus maximaal 360 kWh per jaar op.

De ideale plaatsing is richting het zuiden en op een helling van 35°. Liggen je zonnepanelen in een andere richting of op een andere helling? Gebruik dan onderstaand plaatje om hiervoor te corrigeren.

Zo wekt een zonnepaneel dat richting het oosten is geplaatst op een helling van 10° nog ongeveer 87% op van wat het ideaal geplaatst zonnepaneel zou opwekken.

Lees alles over dit onderwerp in ons uitgebreide artikel over zonnepanelen opbrengst.

Zonnepanelen opbrengst correctiefactoren richting en helling

Kies de juiste omvormer

Heb je geen last van schaduw op je zonnepanelen? Dan is een stringomvormer de meest kosteneffectieve manier om je zonnepanelen aan te sturen. Alle zonnepanelen ontvangen in dit geval dezelfde hoeveelheid licht en de zonnepanelen kunnen dan prima in een string (=serieschakeling van zonnepanelen) worden aangesloten. Hoe je de juiste stringomvormer kiest wordt uitgelegd in het artikel Omvormer zonnepanelen: Kies het juiste vermogen.

String omvormer voor zonnepanelen: Klein of groot?

Een andere belangrijke keuze is of je beter een 1-fase of 3-fasen omvormer kunt gebruiken. Het artikel Omvormer kiezen: 1-fase of 3-fase omvormer? legt in detail uit wat de mogelijkheden zijn in verschillende situaties.

Heb je een klein beetje last van schaduw? Dan kun je met een optimizer van Tigo of GNE alleen de zonnepanelen met schaduw voorzien van een optimizer. In dit artikel wordt uitgelegd hoe dat zit: Optimizers zonnepanelen en zonnestroomsystemen. Lees nu het echte verhaal!

Heb je juist heel veel last van schaduw, dan is het beter om de zonnepanelen individueel aan te sturen. Met een parallel systeem van micro-omvormers kun je dit realiseren en worden alle panelen altijd in hun optimale werkpunt ingesteld. ZonnepanelenSuper heeft micro-omvormers van Enphase en APsystems in het assortiment.

Lees deze uitgebreide artikelen over de voordelen van Enphase micro-omvormers en de voordelen van APsystems micro-omvormers.

Er is ook een artikel over het aansluiten van APsystems DS3 micro-omvormers.

Wil je in detail weten wat het verschil is tussen serie- en parallel geschakelde zonnepanelen? Lees dan het artikel Zonnepanelen correct aansluiten: Serie of parallel? Een compleet overzicht.

 

De juiste werkwijze en materialen voor jouw dak

Om de zonnepanelen te kunnen plaatsen op jouw dak, heb je natuurlijk de juiste montagematerialen voor zonnepanelen nodig. Ook is het belangrijk dat je op de juiste wijze en veilig werkt, zodat er geen ongelukken gebeuren.

Om je op weg te helpen, hebben we deze pagina geschreven over het installeren van zonnepanelen op een pannendak.

Zonnepanelen schuin dak

Om zelf zonnepanelen te leggen op een plat dak hebben we ook een aparte pagina geschreven met allerlei tips.

Zonnepanelen zelf plaatsen op een plat dak met een verhuislift

Voor een golfplatendak hebben we de pagina Zonnepanelen zelf plaatsen op een golfplatendak geschreven.

Zonnepanelen plaatsen golfplaat dak

Ook voor staaldaken is er een speciale pagina: Zonnepanelen zelf plaatsen op een staaldak.

Zonnepanelen staaldak

Heb je nog een ander type dak? Kijk dan snel op onze pagina met montagematerialen voor zonnepanelen voor het correcte montagesysteem.

Werk altijd veilig

Werken op hoogte

Zonnepanelen worden vaak op daken geplaatst en het is dan nodig om op hoogte te werken. Werken op hoogte is gevaarlijk als niet de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen. Wees dus voorzichtig en neem altijd onderstaande maatregelen.

Zelf zonnepanelen plaatsen: Veilig op hoogte werken
  1. Plaats een steiger om op een veilige manier toegang te krijgen tot het dak.
  2. Plaats een dakrandbeveiliging zoals bijvoorbeeld RSS om te voorkomen dat je van het dak af kunt vallen
  3. Zeker jezelf als je op het dak staat met een harnas en vallijn
  4. Gebruik altijd gekeurde materialen, zodat je er zeker van bent dat de beveiligingen in goede staat zijn

Zie voor gedetailleerde informatie de Arbo brochure “Veilig werken op hoogte“.

Werken in de meterkast

Zonnepanelen zelf plaatsen: Veilig werken in de meterkast

In de meterkast komen onveilige spanningen voor. Voorkom ongelukken door de volgende maatregelen te nemen:

  1. Werk alleen aan groepenkasten die voorzien zijn van een hoofdschakelaar. Hiermee kun je de complete elektrische installatie spanningsloos maken. Als geen hoofdschakelaar aanwezig is, kan een omvormer niet op een veilige manier worden aangesloten. Bij aanpassingen aan de groepenkast is het verplicht om deze volgens de laatste norm (NEN1010) te moderniseren. Een hoofdschakelaar is al jaren verplicht. Laat de groepenkast vervangen door een erkende installateur.
  2. Controleer na het uitschakelen van de hoofdschakelaar of de spanning ook daadwerkelijk afgeschakeld is.
  3. Dek de spanningsvoerende delen vóór de hoofdschakelaar af met isolerend materiaal.
  4. Draag schoenen met rubber zolen, bij voorkeur ook rubber (veiligheids)handschoenen en verzeker jezelf ervan dat de omgeving droog is.

In ons uitgebreide artikel Sluit je omvormer veilig aan op de groepenkast wordt stapsgewijs uitgelegd hoe je ervoor zorgt dat ook je groepenkast aan de NEN1010 blijft voldoen. Vergeet ook vooral de remautomaat niet te plaatsen, die wordt vaak over het hoofd gezien!

Sluit je omvormer veilig aan op de groepenkast incl. remautomaat

De geldende norm: NEN1010

Zonnestroomsystemen moeten onder andere voldoen aan de NEN1010. De NEN1010 geeft aan hoe de elektrische installatie van de zonnepanelen (en de rest van de elektrische installatie) moet worden uitgevoerd.

NEN1010 de norm voor elektrische installaties van woningen

Zo staat bijvoorbeeld vermeld dat de DC bekabeling van zonnepanelen dubbel geïsoleerd moet zijn. Ook staat vermeld hoe goed de installatie geïsoleerd moet zijn ten op zichte van aarde (Riso>1MOhm). En dat de metalen gestellen waarop de zonnepanelen liggen geaard moeten zijn. Enzovoorts. Zo zijn er nog veel meer eisen die aan een elektrische installatie worden gesteld.

Als je de de materialen gebruikt die ZonnepanelenSuper aanbiedt en onze installatiehandleiding volgt, voldoet de installatie aan de NEN1010.

Lees voor gedetailleerde achtergrondinformatie het artikel Sluit je omvormer veilig aan op de groepenkast.

Mocht je vragen hebben of ergens over twijfelen, neem dan contact op. We kunnen je dan verder helpen met je installatie.

De netcode elektriciteit

In de netcode elektriciteit bevat voorschriften voor netbeheerders en netgebruikers, op drie gebieden: het functioneren van de netten, het aansluiten van klanten op de netten en het transporteren van elektriciteit over de netten.

Netbeheer Nederland netcode elektriciteit

De netcode is met name van invloed op hoe omvormers zich gedragen, aangezien het de omvormers zijn die worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

Zo staat in de netcode bijvoorbeeld beschreven dat omvormers moeten afschakelen bij 230V + 10% (253V), zie ook het artikel Help! Mijn omvormer gaat uit bij mooi weer!

Ook staat in de netcode beschreven dat de maximale onbalansstroom tussen twee fasen 25A mag zijn. In de praktijk betekent dit dat 1-fase omvormers tot een maximum van 5kW per fase zijn toegestaan. Gebruik voor hogere vermogens dan 5kW daarom een 3-fasen omvormer.

Gratis installatiehandleiding voor zonnepanelen

Ben je nog niet zeker of je het aankunt, zonnepanelen zelf plaatsen met een doe-het-zelf pakket? Als je in meer detail wilt weten hoe je zonnepanelen installeert, lees dan onze gratis installatiehandleiding. Download onze gratis handleiding voor de installatie van zonnepanelen door op onderstaand boek te drukken.